Wat is mediation?
Familiemediation
Familiemediation is een vorm van mediation die zich richt op familieproblemen en conflicten binnen families. Denk bij familieproblemen bijvoorbeeld aan een scheiding, een ruzie over een nalatenschap, of een situatie waarin oud zeer de communicatie tussen familieleden verstoort.
Overheidsmediation
Overheidsmediation is een vorm van mediation waarbij de mediator bemiddelt tussen burgers en de overheid. Deze vorm van mediation wordt ingezet indien de belangen van burgers en de overheid botsen en heeft als doel om de relatie tussen burgers en de overheid te verbeteren. Overheidsmediation kan worden ingezet in complexe conflicten.
Mediation aanpak
01
Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Alvorens we tot een mediationgesprek komen is het altijd fijn om elkaar eerst te ontmoeten en kennis te maken. Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke ontmoeting, want op deze manier voel je het beste aan of je je op je gemakt voelt en kunnen we bepalen of ik de geschikte mediator ben voor jullie. Vervolgens kunnen we bepalen of mediation het geschikte middel is voor jullie situatie. Wanneer dit het geval is zal ik met jullie bekijken hoeveel gesprekken er ongeveer nodig zijn en uiteraard de kosten en de eventuele verdeling daarvan met jullie bespreken. Hiernaar kan naar gelang natuurlijk een afspraak gemaakt worden voor het eerste mediationgesprek.
02
Mediationovereenkomst
Wanneer er is ingestemd met Mediation zal ik voor de aanvang hiervan, een mediationovereenkomst met jullie sluiten. Deze krijgen jullie samen met het MfN-mediationreglement (gedragsregels) opgestuurd. In de Mediationovereenkomst staan o.a. de reden van mediation, mijn rol als mediator, vrijwillige deelname, inspanningsverplichting om geschil in gezamenlijk overleg op te lossen, de geheimhoudingsplicht, wat de kosten van de mediator zijn en hoe jullie dit eventueel verdelen. Na aanvaarding van het MfN-mediationreglement en het terugsturen van ondertekende Mediationovereenkomst gaan we over tot het maken van het eerste mediationgesprek.
03
Het Mediationgesprek
Bij aanvang van het mediationgesprek zal ik bij voorhand eerst nogmaals met jullie doornemen wat Mediation inhoudt en of aan alle voorwaarden zijn voldaan. Ik zal mijn neutraliteit en onpartijdigheid benadrukken en tevens met elkaar afspreken om elkaar met respect te behandelen voor een succesvol verloop van het gesprek. Daarna krijgen jullie beide de gelegenheid om uitgebreid jullie verhaal te doen en zal ik op integere wijze dit proces begeleiden door goed te luisteren, te motiveren, kwaliteit van communicatie tussen jullie te verbeteren en de daadwerkelijke conflictkwesties te behandelen. Dit alles ter bevordering voor jullie om zelf oplossingen aan te dragen en daar afspraken over te maken, die naargelang vast kunnen worden gelegd in een overeenkomst.